Nastavni materijal – 8 razred

ELEKTRIČNE MAŠINE

U električne mašine spadaju: generatori, elektromotori i transformatori.

Kod generatora se mehanička energija pretvara u električnu energiju, a kod elektromotora obrnuto: električna u mehaničku energiju. Princip rada generatora i elektromotora zasniva se na obrtanju provodnika u magnetnom polju. Konstrukcija generatora i elektromotora je ista. Zato mašina može da radi i kao generator i kao elektromotor.

GENERATOR I ELEKTROMOTOR JEDNOSMERNE STRUJE

Sastoji se od STATORA – nepokretnog dela i ROTORA – pokretnog dela.

Stator   je u obliku šupljeg valjka sa magnetnim polovima na unutrašnjoj strani.

Rotor  se sastoji od jezgra , vratila, namotaja i kolektora. Jezgro se sastoji od međusobno izolovanih dinamo limova sa žljebovima. Na žljebove se obmotava bakarna žica čiji se krajevi vezuju na kolektor. Kolektor je u obliku kriški vezanih na vratilo. Po kolektoru se kreću ugljenične četkice i mogu da dovode ili odvode električnu struju.

U slučaju kada četkice dovode struju mašina radi kao elektromotor , a kada odvode struju onda radi kao generator.

GENERATORI I ELEKTROMOTORI NAIZMENIČNE STRUJE

Stator ( nepokretni deo) ima na unutrašnjoj strani valjka uzdužne žljebove u koji su smešteni namotaji, za razliku od elektromotora jednosmerne struje gde se nalaze magnetni polovi. Kada teče struja kroz namotaje u statoru se javlja magnetno polje.

Rotor je sličan kao kod elektromotora jednosmerne struje, samo što umesto kolektora na vratilu se nalaze dva međusobno izolovana prstena. Obrtanjem rotora stvara se naizmenična struja u namotajima statora koja se sa priključne kutije odvodi do prijemnika .

Elektromotori mogu biti : kolektorski, asinhroni(indukcioni) i sinhroni.

Kolektorski elektromotor  može da radi i na jednosmernu  i na naizmeničnu struju. Glavni deo je kolektor koji je smešten na vratilo. Sastoji se od više bakarnih ploča, međusobno izolovanih, u obliku je prstena i po njemu se kreću četkice. namotaji statora i rotora su vezani redno. Brzina rada ovog elektromotora je  20 000 obrtaja u minuti.

Asinhroni elektromotor je konstruisao Nikola tesla. Izrađen je i za jednosmernu i za naizmeničnu struju. Posebna vrsta je elektromotor sa kavezastim rotorom. U rotor se ne dovodi struja , već se stvara indukcijom od promenljivog magnetnog polja. Lako se održava i bešuman je ali ima mali broj obrtaja, 3 000 obrtaja u minuti.

Prezentaciju o električnim mašinama možete videti Електричне машинe

ZADATAK:Креирати Wiki радионицу на основу текста датог на линку http://zadatak.wikispaces.com/ .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s